חוף קולה - נחל המתחבר לים בין עצי קוקוס וקשיו |
כמעט חודשיים שאנחנו בפלולים שבדרום גואה, באותו בית עם אותם שכנים נחמדים ואותם מראות. אנחנו כבר יודעים היכן להשיג כל מוצר או שירות (השכלה שנרכשה במאמץ אנטלקטואלי רב), מכירים את דרכי הקיצור לכל מקום, את קטעי החוף היפים והמבודדים יותר, סדר היום שלנו די קבוע ופיתחנו תחושה של ותיקים…מעולם לא השקעתי כל כך הרבה זמן בעצמי: בכל בוקר ריצה על החוף (רצה שעה בקצב שכל צב מתלמד מסוגל להשיג אותי. מתן הפסיק להצטרף בגלל הקצב האיטי והשעה המוקדמת), מדיטציה, קריאה, כתיבה, ציור (זהו השלב שמתן וילי מתעוררים ומצטרפים), האם הגיע האות שעלינו להמשיך הלאה?
עכבר הכפר -
תקרת מקדש "קטן" באחד הכפרים |
האוהלים שמאחורי הבתים שמאחורי ה"אחוזות" |
דברים שמעניין היה למצוא בכפרים:
כמעט בכל יישוב אפשר למצוא בי"ס יסודי קטן (מכיתה א' עד כיתה ד'). ביה"ס הוא מבנה אחד מסורג ובו שתיים עד ארבע כיתות, כשהחצר ריקה מצמחייה או ממתקנים. אין גני ילדים, ולכן הצעירים מלווים את ההורים בעיסוקיהם. לכל משפחה חלקת שדה (בגודל 10 מ"ר) וכן גינת ירק שהן מחוץ לחצר הבית. גינת הירק מגודרת בבדים צבעוניים, כהגנה מפני הפרות והג'אמוסים. בסמוך לבית החימר נמצא מבנה עץ מקורה באמצעות כפות עצי קוקוס ובמבוקים בו לנות הפרות בלילה ומעליו המתבן (לכל משפחה 2-4 פרות). גם בחלקת השדה יש מבנה מוצל ובאר מים למנוחת הפרות ובני המשפחה בעת עבודתם (כן, כן, סוף סוף רואים גם את הגברים עובדים…). בתקופה זו מדשנים את החלקות באפר (גוזמים ענפים יבשים, מניחים בחלקה ושורפים אותם) ויש זריזים שכבר מתחילים בשתילת האורז ובהצפת החלקות. לנו, הרגילים לשדות פרוסים "מאופק ועד אופק", המימדים הללו נראים כמו העמדה של חלקי "פליימוביל". תיחוח האדמה מתבצע באמצעות מקושים. הפרות מלחחות את השלף שנותר, רגע לפני דישון הקרקע באפר והשתילה. עיסוק נוסף הוא ההכנה לקיץ (קיץ מונסוני שטוף גשמים) - איסוף "הזהב השחור" (צואת הבהמות) וייבושו לשם הסקת תנורי הבישול וגיזום עצים המשמשים אף הם להסקה. רב בני הכפרים מאוד רזים, כנראה עקב העבודה הפיסית הממלאת את יומם והמזון הבסיסי והטרי (אין מקררים) שבא אל פיהם (לא פגשנו "נוטלה", גלידות או פסטה במקרים המועטים שנמצאה מכולת קטנטנה). כשרואים אותם אפשר להבחין בין רזון "בריא" או לפחות נראה ככזה שאינו פוגע בחיוניות הפיסית, לבין רזון בחברת שפע כסממן של מחלה או הפרעת אכילה.
עבודות הבית הן רבות, ונעשות, כמובן ע"י הנשים: "אריגת" שטיחים וגגות צל מכפות עצי קוקוס, קטיף הקוקוסים, פיצוחם וייבושם לשם הפקת שמן-קוקוס (רבים מורחים שמן קוקוס על השיער כהגנה מפני נזקי השמש ולשם עיצוב השיער - ריח קרם שיזוף של פעם המעורר בי בחילה), הבאת מים מן הבאר (לעיתים נראה לי לרגע שאני רואה את מפגש ההתאהבות בין יצחק לרבקה בבאר) ונשיאת הכדים על הראש. אגב, לרב כשרואים זוגות פוסעים בצד הדרך, הגבר צועד ראשון בידיים ריקות, ואחריו האישה, כשהיא נושאת על ראשה סל ענק וכבד או ערימת ענפים שגזמו בחורשה (ברב המקרים האישה גוזמת והגבר נמצא שם רק כדי "לשמור" עליה).

הלוויות - רבים מתושבי גואה הם נוצרים, כך שאנו פוגשים לראשונה בתי מלאכה לשיש בצידי הדרך ובתי קברות (עד עתה שהינו באזורים בודהיסטים והינדואיסטים בהם נהוג לשרוף את הגופות). מסתבר שהצער אין לו סוף או לפחות אין לו גבולות. באחד השיטוטים בכפר, שנראה קטן, נקלענו להלוויה של שני תושבי הכפר. עשרות גברים התאספו מבין הגבעות והלכו בראש השיירה בדממה, ובמרחק מה אחריהם פסעו הנשים, כשהן יחפות, מגבת מכסה את ראשן, למעט עיניהן, והן מקננות בעוצמה. מתוך כבוד למתים ולמתאבלים לא הצטרפנו לשיירת המלווים לקבורה, אך ספגנו מתחושת העצב שפשטה בכל.
נשים מקוננות במסע ההלוויה |
וכך, אחרי שחשבנו שאנחנו מכירים את גואה, לפחות במידה שתיירים יכולים להכיר, גילינו שהכרנו (וגם באופן חלקי ביותר) את ההתנהלות באזורים העירוניים, בהם האנשים באים במגע עם התיירים. זהו חלק קטנטן מגואה הקטנטנה. אנשי הכפרים עובדי אדמה באמצעות עשר אצבעותיהם (אפילו השוורים הרתומים למחרשה לא הגיעו אליהם), חלקותיהם קטנות, הם מייצרים לעצמם את רב צרכיהם הצנועים, חיים ללא חשמל וללא מים זורמים בבתי חימר, הולכים ברגל מרחקים ארוכים לכשנזקקים לשירותים ציבוריים (רופא, בד לסארי…), מדברים את ההגה המקומית בלבד (רב תושבי הערים מדברים גם אנגלית) ובניגוד למרבית תושבי הערים, שהתנצרו עם הכיבוש הפורטוגזי, הכפריים נותרו דבקים בהינדואיזם.
עכבר העיר -
לגבי התמודדות עם הפרעות למידה (בהגדרה החדשה הוחלף המונח לקויות למידה בהפרעות למידה, וטוב שכך) - התלמידים לומדים בתוכנית אחידה עד הצהריים, ותלמידים מתקשים נשארים שעתיים נוספות בתום יום הלימודים, ולומדים את החומר בצורה מותאמת בקבוצות "קטנות" של כעשרה תלמידים. מעניין עד כמה הלמידה יכולה להיות מותאמת…. לגבי שכר המורים - כמו בהרבה מדינות מעמד המורה גבוה ואחד הסממנים לכך הוא השכר החודשי. מורה וותיק משתכר כ- 35,000 רופי בחודש (כ-2,450 ש"ח). נראה כי השכר זעום, אך יחסית למשכורות בהודו, מדובר בשכר גבוה.
ילדי כיתה ג'-ד' (לומדים במשותף) |
כחלק מהמפגש עם החיים העירוניים, השהות הממושכת באותו מקום והזמן הפנוי, התחיל להתעורר אצלי שוב חיידק העשייה, מילוי הזמן בתוכן מובנה ולמידה. הקורבנות הם כמובן הילדים…לאחר בירור מקדים התברר לי כי קיים בית אומנויות בעיר צ'אודי הסמוכה, בו לומדים כל יום מ - 14:30 עד 17:30 ריקוד הודי, תיפוף ואומנות פלסטית. נסעתי לבדוק את המקום עם שכנה נחמדה שתרגמה עבורי, התלהבתי, הלהבתי את ילי ומתן, בררתי עלויות (160 רופי = 11(!) ש"ח לחודש) ובציפייה גדולה הגענו למחרת. ילי נכנסה לשיעור מחול ומתן לשיעור תופים. בינתיים חיכיתי במסדרון, נוטפת זיעה, אך מלאת הערכה עצמית על הרעיון ועל המימוש. כעבור שעה נכנסתי לבדוק מה מצבם, ומצאתי שני פרצופים משועממים, חסרי אונים, כשילי הגדילה לעשות וברגע שראתה אותי נעצה בי עיני נץ מאיימות. ביקשתי מהמורים סליחה והוצאתי אותם מהשיעורים, תוך שהם מחכים בנימוס לרגע בו נעבור את סף הדלת, ומאותו רגע הטיחו בי כקיטור את זעמם: אין מזגן, משעמם, כולם נעצו בנו מבטים (היו לבושים במכנסיים קצרים, לעומת הבנות שלבושות בשמלות ומכנסיים ארוכים מתחתן והבנים שלבושים במכנסיים ארוכים) לא הבנו אף מילה ועוד ועוד. מסתבר שדרך הלימוד שונה לחלוטין וכוללת חזרות אינסופיות על אותה תנועה או על אותו הצליל, המורים לא ידעו אנגלית, החום העיק ובכלל….בדיוק מעומס החוגים הזה ברחנו….עוד שיעור שקיבלתי בתחום זכיכות הדעת ועונשה.
בדרך כלל לא יוצא לנו ליצור קשר עם המקומיים, למעט שאלות אנפורמטיביות ותשובות. הפעם, התמזל מזלי וגרנו בשכנות לזוג צעיר, שהבעל מוסלמי ובת זוגו נוצריה, היא מורה והוא בעל אוטובוס. היחסים החלו ממחוות קטנות בעקבות שאלותי, החלפת מטעמים ("רכשנו" טוסטר אובן ומאפים היו אטרקציה לשכנים, שהמטבח שלהם לא מכיל בד"כ דברי מאפה) והתפתח להזמנה הביתה, שיחות בנוגע לעבודה, להבדלי תרבות ולמשותף לנו כבני אדם, כנשים. רוצה לשתף בעניין אחד שקראתי עליו בעבר, וכעת חוויתי הלכה למעשה - בפעם הראשונה שהזמינה אותי לביתה, הקפידה על הצגת תכלית, למרות נבוכותי, של פרטי רכוש רבים שיש בידם (מזגן, טלוויזיה שטוחה, מטבח בעל ארונות מעץ וכמה מכשירים חשמליים…), ציינה שיש להם אוטובוסים, הראתה אלבום תמונות של משפחתה ושלה, ספרה שבעלה "מתיר" לה ללכת במכנסיים כשהם נוסעים לנופש (רחוקים ממשפחתו) והציפה עוד פרטי מידע המעידים, כנראה, על מעמד. רק אח"כ יכולנו להתפנות לשיחה נעימה. בניגוד אלינו, שכשמחמיאים לנו על פריט שרכשנו, רבים מאיתנו טורחים ומפחיתים מערכו (קניתי בשוק/במבצע/חיקוי בעשרה שקלים), אצל ההודים מקובל להגזים בערך הכספי של הפריטים. אגב, היה לה חשוב להדגיש במפגשים הראשונים את מעמדה השיוויוני בבית, אך בכל פעם שהגעתי לביתה הקפידה חמותה (מוסלמית מסורתית) להגיע מהבית הסמוך, לשבת עמנו ולפקח, למרות שאינה מבינה אנגלית. סוף סוף מישהו חש מאויים בנוכחותי, חבל שלא העבירה מתחושה זו לאורי ולילדים…בכל מקרה, כיף גדול לשוחח שיחות חולין, להחליף מתכונים (קוקוס משתלט בטעמו על כל מאכל) להשוות דרכי עבודה, לקטר, לשתף ולהיפרד בתקווה להמשך הקשר.
בעלי מקצוע - מזה שנים רבות המקצועות כתבן, סנדלר, שען, מצחצח נעליים משמשים רק כהגדרות בעמודת "מקצוע"במשחק "ארץ-עיר" או בספרי לימוד ותיקים. והנה, בעיר "מרגאו" שבמרכז גואה יושבים על המדרכות סנדלרים רבים התופרים בחוט ובמחט חלקי נעליים, ואילו המתקדמים שביניהם מדביקים סוליות פלסטיק חדשות. על מדרכה אחרת פגשנו כתבנים, אשר הניחו כיסא, שולחן קטן ועליו מכונת כתיבה (כן, כן יש דברים כאלה) וכותבים מכתבים רשמיים לעוברים והשבים. בכל מקום יושבים מצחצחי נעליים וביאושם מציעים צחצוח גם כשרואים כי אנחנו נעולים כפכפי-גומי וכך גם שענים האוחזים בעינם זכוכית מגדלת קטנה, תוך עיוות הפנים יש למכביר . היה מעניין להפגיש את הילדים עם בעלי מקצוע אלו ולקשר זאת לאיכות הסביבה, מיחזור והקשרות לחפצים, במקום להתפתות לשקר הקפיטליזם ולקניות אינסופיות.
ולפעמים החגיגה נגמרת... נפרדים מחופים מרהיבים, מנופים עוצרי נשימה, מחברויות שנרקמו, מבית, מזמן שלא מאפשר "בריחה" לעשייה אינסופית, ממקום שכולנו כבר רוצים לחזור אליו, ויורדים דרומה ברכבת לילה לקוצ'ין.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה